Menu Sluiten

Zelf brood bakken in een oven

Zelf brood bakken in een oven

Er is niets zo lekker als vers zelf gebakken brood uit de oven. In deze korte handleiding wordt u op weg geholpen om zelf snel aan de slag te gaan.

Bloem of meel: we hebben voor ieder wat wils, van hagelwitte bloem tot donker meel boordevol granen. We hebben keuze uit meer dan 80 soorten en er komen er regelmatig nieuwe bij. Op bestelling kunnen wij zelfs ruim 400 verschillende soorten aanleveren.

Gist: verse gist, droge gist of een zuurdesem? De keuze is aan u.

Verse gist dient u niet op te lossen.  Verbrokkelen volstaat.

Droge gist is een gemakkelijk product als u niet dagelijks bakt, maar hierbij is de bewaring van de gist van belang.  Gist is meestal vacuüm verpakt, zolang de verpakking niet open of beschadigd is blijft de gist houdbaar tot de datum vermeld op de verpakking.  Van zodra de verpakking is geopend kan de houdbaarheidsdatum van de verpakking niet meer gehanteerd worden.  Gist die blootgesteld wordt aan licht en lucht verliest na verloop van tijd zijn werkzaamheid.

Bewaartip: open de verpakking en doe een kleine hoeveelheid in een glazen bokaaltje. Dit bokaaltje is voor dagelijks gebruik.  Bewaar het afgesloten op een donkere plaats. (in de kast of de ijskast).  De rest van uw gist, bewaart u in de originele verpakking die u grondig afsluit. Op deze manier kan u de gist een 5-tal maanden gebruiken zonder dat de gist aan kracht verliest.  Ziet u na verloop van tijd dat het gebakken brood kleiner en minder luchtig is, dan wil dit vaak zeggen dat de gist zijn kracht aan het verliezen is. Bewaar de gist niet in een plastieken doos.  Gist verdraagt niet alle stoffen die in plastiek verwerkt worden.  Hierdoor kan de gist op zeer korte tijd zijn werkzaamheid verliezen.

Broodverbeteraar: Als u liever olie of boter gebruikt hoeft u geen broodverbeteraar toe te voegen. De broodverbeteraar zorgt ervoor dat uw brood langer vers blijft. Panigold is een neutrale broodverbeteraar, de soft’r white sense is een broodverbeteraar die zorgt voor een aangenaam aroma aan uw brood. Voor speltbrood hebben we een speciale speltbroodverbeteraar met vitamine C.

Bakvorm: Een bakvorm is geen verplichting maar het maakt het wel wat makkelijker om vorm te geven aan uw brood. Er zijn verschillende vormen, afmetingen en materialen op de markt beschikbaar. Qua materiaal geven wij de voorkeur aan bakvormen uit blauw staal of de professionele alusteel bakvormen.

Basisrecept:

 • bloem of meel 500g
 • verse gist (15g) of droge gist (5g)
 • zout 8g
 • boter, olie, … 25g OF broodverbeteraar (10à15g)
 • waterhoeveelheid is afhankelijk van de bloemsoort (zie verpakking)

Wenst u met een andere hoeveelheid bloem of meel te werken pas dan volgende formule toe. Deel het watergehalte op de verpakking door 500g. Vermenigvuldig dit resultaat met de nieuwe hoeveelheid bloem en u weet de hoeveelheid water dat u moet toevoegen

Meng alles door elkaar op de gewenste manier:

 • Klopper/menger: Op de eerste versnelling gedurende 3 minuten en vervolgens nog 10 minuten op de tweede versnelling
 • Manueel: minstens 20 minuten intensief kneden
 • Spiraalkneder: ongeveer 12 minuten op de eerste versnelling

TIP:

 • De ideale deegtemperatuur is 25à26°
 • Laat je deeg rijzen onder plastiek!

Rijzen

 • 1ste rijs (deegrijs) gedurende ongeveer 20 minuten
 • vervolgens afwegen en opbollen
 • 2de rijs (bolrijs): ongeveer 15 minuten
 • vervolgens het deeg verwerken (opbollen of lang maken)
 • 3de rijs (stukrijs op de bakplaat): ongeveer 45 minuten in een rijskast of op kamertemperatuur gedurende 1à1,5 uur. De rijstijd is afhankelijk van de kamertemperatuur (hogere temperatuur = kortere rijstijd)
 • eventueel brood insnijden met een scherp mes of in prikken

Bakken

TIP: inovenen met stoom zorgt voor een mooiere korstkleur. Geen stoomfunctie?  Zet tijdens het voorverwarmen van de oven een vuurvast potje in de oven (al dan niet met bakparels erin).  Wanneer het brood in de oven wordt gezet, giet dan water in het potje of doe een ijsblokje in het potje, maar let op dat u u niet verbrandt.

 • oven op 220° en brood inzetten gedurende 10à15 minuten (afhankelijk welke korstkleur u wenst)
 • oventemperatuur verlagen naar 180° en nog 30à35 minuten bakken
 • totale baktijd is dus ongeveer 45 minuten

Haal het brood uit en laat het vervolgens afkoelen.

Brood bewaren

Brood bevat vocht, de manier waarop je het brood bewaart is daarom ook van belang.  Vers gebakken brood ligt bij de bakker ook zonder verpakking in de rekken.  Zolang het brood niet aangesneden is kan u het brood op een rooster laten staan. Door verdamping van het vocht kan enkel de korst naarmate de tijd harder worden.

Brood dat gesneden is bewaart u best in een broodzak.  Deze beschermt uw brood tegen het uitdrogen.

Ga brood nooit verpakken in plastiek.  Het vocht zit gevangen, waardoor het brood snel sponzig wordt en gaat schimmelen.

0