[vc_row][vc_column][vc_column_text]
Zelf pistolets bakken
Elke bloemsoort uit ons gamma kan worden gebruikt voor het bakken van pistolets. Wij hebben 3 bloemsoorten voorzien voor het bakken van witte pistolets.
Een sterke witte bloem, de brillant, met 13% eiwit. Bij deze bloem dient men nog pistoletverbeteraar toe te voegen.
Verder hebben wij de croc en de pisto-krok, waarin er reeds een pistoletverbeteraar verwerkt zit.
Stap 1 Afwegen Basisrecept (15 pistolets)
Brillant (13/680) 500g
Verse / droge gist 35g / 12g
zout 8g
pistoletverbeteraar 25g
water ijskoud 325g
Croc 500g Pisto-Krok 500g
Verse / droge gist 35g / 12g Verse / droge gist 35g / 12g
zout 8g zout 8g
pistoletverbeteraar GEEN pistoletverbeteraar GEEN
water ijskoud 300g water ijskoud 300g
Gebruik je droge gist, los deze op in een kleine hoeveelheid van het koude water.
Stap 2 Kneden
Het kneden van deze ingrediënten kan op verschillende manieren:
met klopper-menger: begin met 1ste versnelling 8 min
dan de 2de versnelling 3 min
met spiraalkneder: 1ste versnelling ongeveer 12 min
manueel: intensief ongeveer 20 min
Er kan eenvoudig worden nagegaan of het kneden goed verlopen is. Neem een kleine hoeveelheid deeg en maak een bolletje. Trek het bolletje voorzichtig uit elkaar. Als het deeg een doorschijnend vliesje heeft gevormd dan is er voldoende gekneed.
Stap 3 Deegrijs
Het rijzen van deeg wordt beïnvloed door de omgevingstemperatuur. Een ideale deegtemperatuur voor rijzen is een 25 à 26°C. Bij warmere of koudere temperaturen kan het zijn dat het deeg korter of langer moet rijzen.
Laat de eerste keer 20 minuten rijzen / rusten. Dek het deeg af met een plastiek. Dit voorkomt uitdrogen en het vormen van een vel op het deeg.
De gluten gaan beginnen werken en het deeg zal lichtjes in massa toenemen. Verwacht geen verdubbeling van de massa.
Stap 4 Porties afwegen en opbollen
Weeg af op 60g en bol op.
Stap 5 Bolrijs
Laat de bolletjes 15 minuten rijzen. Dek de bolletjes tijdens de rijs terug af met een plastiek.
Stap 6 Verwerken of vormen van de pistolets
Druk na de bolrijs de bolletjes deeg plat en vorm terug een bolletje (voor ronde pistolets) of maak ze lang (voor lange pistolets – piccolo’s)
Stap 7 Stukrijs
We laten nu voor de laatste keer rijzen. Dit is de belangrijkste rijs. Afhankelijk van de omgevingstemperatuur kan deze rijs tot 2u duren. Wanneer u voorzichtig met een vinger op het deeg drukt en het deeg veert niet terug, m.a.w. er blijft een deukje in het deeg, dan is het voldoende gerezen.
Beschikt u over een rijskast: dan kan deze rijs ingekort worden tot ongeveer 45 minuten.
Belangrijk is dat u tijdens deze rijs bij het afdekken, de plastiek insmeert met een beetje olie of een noppenfolie gebruikt tegen het kleven. Doet u dit niet dan kleeft de plastiek aan het deeg.
Stap 8 Bakken
Richttemperatuur: 220°C Baktijd: 20 à 22 minuten
Beschikt u over een oven met stoomfunctie, zet de pistolets in de oven en stoom éénmalig.
Zet ongeveer 5 minuten voor het einde van de baktijd, de stoomkleppen van de oven open, heeft uw oven geen stoomkleppen, doe de oven dan even open en geef stoom en vocht de kans om te ontsnappen uit te oven.
Tips
- Elke oven is anders, de temperaturen die wij opgeven zijn richttemperaturen. Ervaring leert ons dat een bepaald recept, op identieke wijze bereid, toch een ander resultaat kan geven wanneer het uit de oven komt.
- Wil u de pistolets decoreren met pitten of zaden? Doe dit dan bij stap 6. Maak de gevormde pistolets bovenaan vochtig en duw deze in de zaadjes. Er zullen sowieso zaadjes afvallen, maar door de pistolet in de zaadjes te duwen, vallen ze er minder snel af.
- Geen stoomfunctie? Zet tijdens het voorverwarmen van de oven een vuurvast potje in de oven (al dan niet met bakparels erin). Wanneer de pistolets in de oven worden gezet, giet dan water in het potje of doe een ijsblokje in het potje, maar let op dat u u niet verbrand.
- Laat de pistolets niet vlak naast de oven afkoelen of niet op een vochtige plaats afkoelen (bijv. naast uw kookvuur waar u eten aan het bereiden bent). Een vochtige omgeving kan ervoor zorgen dat de pistolets sponzig wordt.
Veel bakplezier!
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]