Menu Sluiten

Zelf brood bakken in een broodmachine

Zelf brood bakken in een broodmachine

Brood bakken in een broodmachine – Waar let ik op?

Volgorde van vullen:

Gist – bloem – water – vetstof – zout

 Waarom?

Het vullen in deze volgorde heeft de volgende voordelen:

  • Als zout in rechtstreeks contact komt met de gist, dan kan dit de werking van de gist teniet doen. Daarom houden we ze zo ver mogelijk uit elkaar
  • Beginnen met water is geen goed idee voor de levensduur van uw machine.  Onderaan de emmer bevindt zich een dichtingsring.  Er zijn machines die alle ingrediënten eerst op kamertemperatuur laten komen.

Alles afwegen

Elke bloemsoort vraagt een specifiek watergehalte, afhankelijk van de droging van de bloem.  Meer of minder water heeft een invloed op het bakresultaat.

Te veel water – het brood gaat omhoog zoals een paddenstoel, maar zakt uiteindelijk in.

Te weinig water – het brood heeft bovenaan een hobbelig resultaat.

Maak het uzelf gemakkelijk. Plaats de bakemmer op een keukenweegschaal en weeg ingrediënt per ingrediënt af, door uw weegschaal telkens op nul te zetten.  De hoeveelheden gaan juister zijn, geven een beter resultaat en u heeft geen afwas door alles vooraf apart af te wegen in potjes.

Let wel: de hoeveelheid gist is te klein om te wegen. Gebruik voor droge gist het schepje van uw broodbakmachine.

Mag ik het deksel openen tijdens het bakproces?

Dat mag u zeker. Het laat u zelfs toe om bij te sturen waar nodig.

Het brood is klaar, waar let ik nog op?

  • Haal uw brood zo snel mogelijk uit de machine.  Het brood laten afkoelen in de emmer (en in de machine) is geen goed idee. De machine is warm, het brood is warm, de hete lucht gaat afkoelen zorgt ervoor dat uw brood vochtig wordt.  Dit vocht zal achteraf wel weer verdampen, maar zorgt ervoor dat uw brood sneller uitdroogt en minder vers is.
  • Emmer uitwassen?  De vetstof die u toevoegt aan uw brood gaat tijdens het bakken afzetten tegen de rand van de emmer. En zorgt er eigenlijk voor dat uw brood er gemakkelijker uitschudt.  Wij raden het daarom af om telkens de emmer te wassen.
  • Het korstje brood dat onderaan de vleugel blijft plakken dat verwijdert u best voor de volgende bakbeurt.  De restjes die aan de vleugel blijven zitten, kunnen krasjes maken op de bodem van uw bakemmer en zo de beschermlaag van uw bakemmer beschadigen, waardoor het brood minder vlot uit de emmer komt.

Brood bewaren

Brood bevat vocht, de manier waarop je het brood bewaart is daarom ook van belang.  Vers gebakken brood ligt bij de bakker ook zonder verpakking in de rekken.  Zolang het brood niet aangesneden is kan u het brood op een rooster laten staan. Door verdamping van het vocht kan enkel de korst naarmate de tijd harder worden.

Brood dat gesneden is bewaart u best in een broodzak.  Deze beschermt uw brood tegen het uitdrogen.

Ga brood nooit verpakken in plastiek.  Het vocht zit gevangen, waardoor het brood snel sponzig wordt en gaat schimmelen.

Verse gist of droge gist

Deze keuze is aan u.

Verse gist dient u niet op te lossen.  Verbrokkelen volstaat.

Droge gist is een gemakkelijk product als u niet dagelijks bakt, maar hierbij is de bewaring van de gist van belang.  Gist is meestal vacuüm verpakt, zolang de verpakking niet open of beschadigd is blijft de gist houdbaar tot de datum vermeld op de verpakking.  Van zodra de verpakking is geopend kan de houdbaarheidsdatum van de verpakking niet meer gehanteerd worden.  Gist die blootgesteld wordt aan licht en lucht verliest na verloop van tijd zijn werkzaamheid.

Wat raden wij u aan?

Open de verpakking en doe een kleine hoeveelheid in een glazen bokaaltje. Dit bokaaltje is voor dagelijks gebruik.  Bewaar het afgesloten op een donkere plaats. (in de kast of de ijskast).  De rest van uw gist, bewaart u in de originele verpakking die u grondig afsluit. Op deze manier kan u de gist een 5-tal maanden gebruiken zonder dat de gist aan kracht verliest.  Ziet u na verloop van tijd dat het gebakken brood kleiner en minder luchtig is, dan wil dit vaak zeggen dat de gist zijn kracht aan het verliezen is.

Wat raden wij u af?

Bewaar de gist niet in een plastieken doos.  Gist verdraagt niet alle stoffen die in plastiek verwerkt worden.  Hierdoor kan de gist op zeer korte tijd zijn werkzaamheid verliezen.

Vetstof

U kan vrij kiezen welke vetstof u wenst te gebruiken.  Boter, olie of eventueel een andere type vetstof, zoals een broodverbeteraar.  Smaken verschillen.  Het type olie kan de smaak van uw brood beïnvloeden.  Eet u meerdere dagen van hetzelfde brood, dan kan het gebruik van een broodverbeteraar ervoor zorgen dat uw brood langer vers blijft.

Zout

Zout en gist verdragen elkaar niet.  Gebruik het schepje van uw machine daarom enkel voor de gist en nooit voor het nemen van zout.  Als er een zoutkorrel in uw gistverpakking terecht komt dan verliest de gist vrij snel zijn werking.  Wij raden u aan om een koffielepel te gebruiken voor het doseren van zout.

Wij verkopen ook bloemsoorten waar geen zout aan toegevoegd dient te worden, omdat ze reeds zout bevatten.  Dit staat vermeldt op de verpakking.

U kan ook zoutloos bakken, maar weet dat dit de smaak van uw brood beïnvloedt.

0