Menu Sluiten

Hasseltse Speculaas

Benodigdheden en recept:

  • donker candijsuiker 700g
  • melkerijboter 100g
  • patisserieboter 150g
  • eieren 1
  • volle melk 200ml
  • honing 40g
  • bicarbonaat (maagzout) 1g
  • kaneel 10g
  • speculaaskruiden 5g
  • alkali 6g
  • bloem 1kg

Werkwijze:

  1. Meng de malse boter met de candijsuiker
  2. Voeg ei, honing en melk toe en opnieuw mengen
  3. Meng alle kruiden onder de bloem
  4. Voeg de bloem toe aan het eerste mengsel en vervolgens kneden
  5. 1 nacht laten rusten
  6. Weeg de speculaasmix af in stukken van ±65g
  7. Rol van de stukken worstjes van ±8cm De dikte bedraagt 2à3cm
  8. Leg de worstjes op de bakplaats
  9. Bak de speculaas af op 180à190°C gedurende 17à19 minuten

TIP: je hoeft niet te stomen met je oven. Doe je dat wel gaat de speculaas harder gebarsten zijn

Wil je liever grote plakken speculaas maken? Dat kan maar dan moet je rekening houden met onderstaande baktijden:

  • 270g -> baktijd = ±25 minuten
  • 520g -> baktijd = ±30 minuten
  • 1 kg -> baktijd = ±35 minuten

0